Cultuurprijs Arnhem
De genomineerden voor de Cultuurprijs Arnhem 2025 zijn bekend! Dit jaar maken Collectief Koppig, Kinke Kooi, en Kompagnie Kistemaker kans op deze prestigieuze prijs. Tijdens de Uitnacht Arnhem, op vrijdag 24 januari, wordt de winnaar bekendgemaakt. De feestelijke uitreiking vindt plaats om 20:00 uur in theater Rembrandt. Kom langs en vier mee hoe we Arnhems culturele talent in het zonnetje zetten!
Jaarlijks reikt de gemeente Arnhem de Cultuurprijs Arnhem uit. Deze stimuleringsprijs wordt toegekend aan een talentvolle kunstenaar of groep kunstenaars die (nog) geen structureel gefinancierde verbintenis heeft en die een vernieuwende bijdrage levert aan het culturele landschap van Arnhem én het imago als cultuurstad van Oost-Nederland versterkt en betekenis geeft. Download hier het reglement van Cultuurprijs Arnhem.
2024
Winnaar Sjaak Hullekes
Genomineerden:
- Muziektheater de Plaats
- Chantal van Lieshout
Sjaak Hullekes is een modeontwerper uit Arnhem, samen met partner Sebastiaan Kramer hebben ze in 2018 het label Hul le Kes op de markt gebracht. Bij Hul le Kes gaat het om de imperfectie én de bezieling van kledingstukken. Dat maakt de kleding niet alleen karaktervol maar ook uniek. Even zo vaak als hij is verhuisd binnen Arnhem, even zo vaak heeft hij zichzelf opnieuw uitgevonden.
Hij is een modeontwerper die met zijn onderscheidende stijl, innovatieve benadering van mode en zijn maatschappelijk engagement een indrukwekkende impact heeft op de
modewereld in Nederland.
2023
Winnaar Mascha Halberstad
Genomineerden:
- Arash Fakhim
- Collectief KOPPiG
Mascha Halberstad is een talentvolle filmmaker en animator uit Arnhem. Haar unieke en innovatieve stijl heeft haar bekendheid en waardering gebracht, zowel bij critici als het publiek. Mascha is gespecialiseerd in stop-motionfilms. Afgelopen jaar won ze met haar eerste lange speelfilm Knor drie Gouden Kalveren – de eerste keer dat een animatiefilm de prijs voor beste film won.
Haar bijdrage aan de culturele scene van Arnhem heeft haar de prestigieuze cultuurprijs van de stad doen winnen, waarmee ze erkend wordt voor haar buitengewone artistieke talent.
2022
Winnaar Kimono
Genomineerden:
- Maria Roosen
- Julius Thissen
Kimono, een getalenteerde rapper en R&B-producer uit Arnhem, heeft met zijn unieke stijl en betoverende muziek een prominente plek veroverd in de muziekwereld. Zijn tracks weerspiegelen zijn diepe band met Arnhem, waar hij werkt veel samen met andere jonge makers.
Door zijn artistieke bijdrage aan de stad heeft Kimono de prestigieuze cultuurprijs van Arnhem gewonnen, waarbij zijn buitengewone talent erkend wordt en de positie van Arnhem als broedplaats voor creativiteit versterkt wordt.
2021
Winnaar Mirte Engelhard
Genomineerden:
- Ruben Chi
- Machinery of Me
Mirte Engelhard is een gepassioneerde mode-ontwerpster en de winnaar van de prestigieuze Cultuurprijs Arnhem. Met haar eigenzinnige stijl en unieke visie heeft ze indruk gemaakt op zowel de mode-industrie als de culturele scene van Arnhem. Haar kleding combineert comfort en extravagantie en haar samenwerkingen overschrijden traditionele grenzen. Mirte Engelhard studeerde Fashion Design aan ArtEZ in Arnhem en heeft haar eigen winkel en atelier in het Modekwartier van de stad.
Naast haar artistieke werk zet ze zich in voor wereldvrede en duurzaamheid. Als winnaar van de Cultuurprijs Arnhem voegt Mirte Engelhard zich bij de illustere voorgangers die deze erkenning hebben ontvangen.
2020
Winnaar Arnhemse Meisjes
Genomineerden:
- Mr Weazley
- Lavalu
Arnhemse Meisjes, een opvallende artistieke groep uit Arnhem, werd bekroond met de cultuurprijs van de stad in 2020. Deze getalenteerde groep bestaat uit dansers, theatermakers en choreografen die met hun unieke en vernieuwende aanpak zowel de critici als het publiek hebben weten te betoveren. Hun voorstellingen en performances zijn een weerspiegeling van de levendige en creatieve atmosfeer van Arnhem.
Door het winnen van de cultuurprijs krijgen de Arnhemse Meisjes erkenning voor hun buitengewone artistieke talent en dragen ze bij aan de bloeiende culturele scene van de stad.
2019
Winnaar Louise te Poele
Genomineerden:
- KunstLAB
- Mensen Zeggen Dingen
Louise te Poele is een beeldend kunstenaar uit Nederland, bekend om haar fotografie en ruimtelijke sculpturen. Haar werk is internationaal tentoongesteld, van Parijs tot New York, maar ook in haar eigen stad Arnhem. Haar unieke artistieke benadering en esthetische precisie hebben haar de cultuurprijs van Arnhem opgeleverd, waarbij haar bijdrage aan de lokale kunstscene werd erkend en gewaardeerd.
Door haar technische vaardigheden en zorgvuldig gecomponeerde werken weet ze de kijker te betoveren en uit te dagen. Met haar werk creëert ze een intense ervaring die de grenzen van vertrouwdheid verkent en verwondering oproept.
2018
Winnaar Maison the Faux
Genomineerden:
- muziektheater BOT
- Collectie DE.GROEN
MAISON the FAUX is een creatieve studio die zich voordoet als een groot couture modehuis. Hun werk omvat performance art, mode- en kostuumontwerp, en decor- en interieurontwerp. Ze streven naar perfecte synergie tussen verschillende kunstvormen en creëren shows, theaterstukken, collecties en ruimtes. Ze hebben opgetreden op Amsterdam Fashion Week, Tokyo Fashion Week, Los Angeles Fashion Week en New York Fashion Week. Ook hebben ze samengewerkt met klanten zoals het Centraal Museum, Club Guy and Roni, Down the Rabbit Hole Festival en Frankfurt Schauspielhaus.
MAISON the FAUX nodigt het publiek uit om deel te nemen aan hun unieke “FAUXperiences” die de wereld op een nieuwe manier bekijken.
2016
Winnaar Donnerwetter
Donnerwetter is een veelzijdige garageband uit Arnhem die in 2016 de Arnhemse Cultuurprijs heeft gewonnen. Met hun vernieuwende aanpak en innovatieve kijk op popmuziek hebben ze indruk gemaakt op de jury. Ze dienen als een inspiratiebron en voorbeeld voor opkomende bandjes en vertegenwoordigen trots de stad Arnhem. Naast hun muziek bieden ze ook een platform voor andere kunstvormen, zoals theater, dans, schrijven en beeldende kunst, via het jaarlijkse festival Donnerwetter-Day. Hiermee creëren ze verbinding tussen verschillende kunstenaars en publieksgroepen.
Boekhandel Walter en Danscollectief Arnhemse Meisjes waren dit jaar ook genomineerd.
2015
Winnaars Code Rood & Motel Spatie
Motel Spatie en Code Rood zijn beide vernieuwende organisaties die buiten de gebaande paden treden en zich losmaken van de gevestigde orde in de kunstwereld van Arnhem. Code Rood is een kunstinitiatief dat ruimte biedt aan experiment en kunstenaars vanuit het hele land uitnodigt om hun werk te tonen op de Buitenplaats Koningsweg in Arnhem. Motel Spatie daarentegen fungeert als een ‘artist-in-residence’ en projectruimte, waar onderzoek naar ‘engaged autonomy’ en doe-het-zelf stadsontwikkeling plaatsvindt.
Beide organisaties dragen bij aan een frisse en vernieuwende kijk op kunst en bieden ruimte aan artistieke expressie buiten de conventionele normen.
2014
Winnaar Facing Pages
Facing Pages is het grootste onafhankelijke Europese tijdschrift tweejaarlijks. De derde editie vond plaats op 28 en 29 maart 2014 in Arnhem, Nederland. Gedurende die paar dagen waren er presentaties van tijdschriften, lezingen en tentoonstellingen van andere evenementen om het belang van het onafhankelijke tijdschrift in de ontwikkeling van onze cultuur te laten zien.
2013
Winnaar Roof Garden Arnhem
Roof Garden Arnhem, bekroond met de cultuurprijs van gemeente Arnhem in 2013 en genomineerd voor de Innovatieprijs van de Nationale Evenementenprijzen in 2014, was een tijdelijk project dat een belangrijke rol speelde als culturele hotspot voor de jonge en creatieve voorhoede. Het diende als een ontmoetingsplek waar de beste lokale initiatieven samenkomen en waar ruimte werd geboden aan verschillende artistieke disciplines. Roof Garden Arnhem was een plek waar jong talent de kans kreeg om te schitteren en waar de stad tot leven kwam met inspirerende programma’s.
Het project benadrukte tevens het potentieel van daken voor diverse doeleinden, waaronder stadslandbouw. Samenwerkingen met lokale ondernemers en initiatieven gaven het project een sterke lokale verankering.
Jury
Jan Westerhof
Voorzitter
Mijn loopbaan vanaf mijn tienertijd gaat over twee paralelle sporen, journalistiek en cultuur. Voor mij horen goede betrouwbare informatie en cultuurbeleving bij elkaar. Kunst amuseert, verwondert, verrijkt en geeft betekenis. Het is levenselixer voor mij. Het geeft identiteit aan de stad. Voor de inwoners van de stad zorgt het voor binding.
De cultuurprijs kan vernieuwende kunstenaars en cultuurbedrijven een zetje geven en gerenomeerde kunstenaars een eerbetoon.
Nelleke Verweij
Jurylid
Met mijn voeten sta ik, vanuit mijn lange ervaring in de podiumkunsten, met grote betrokkenheid, bevlogenheid en nieuwsgierigheid midden in het Arnhemse cultuurlandschap.
Het selecteren van een kandidaat/collectief die het verschil maakt, verbindt en zich onderscheidt vind ik een eervolle en belangrijke taak.
Inge Pollet
Jurylid
Ik ben een ervaren en gedreven kunstprofessional en werk met veel plezier als artistiek directeur van Plaatsmaken in Arnhem. Ik vind weinig leuker dan het bedenken en uitvoeren van kunstprojecten samen met kunstenaars. Jong talent heeft mijn speciale interesse.
Verbinding leggen vind ik belangrijk, tussen kunst en publiek, tussen kunstenaars onderling, tussen beeldende kunst en poëzie. De Arnhemse Cultuurprijs is een prachtig instrument dat hiervoor kan worden ingezet. Ik vind het een eer om in de jury te zitten.
Mirte Engelhard
Jurylid
Als geboren en getogen Arnhemse maker vind ik het fantastisch dat ik mag meebeslissen wie de volgende gelukkige winnaar wordt. Ik ben mode ontwerper én winnaar van de cultuurprijs Arnhem 2021.
Ik houd van veel verschillende kunstdisciplines en kijk extra naar de betekenis van projecten op sociaal en duurzaam gebied.